Torcik truskawkowy

Na małą blaszkę ciasta potrzebne będzie pół kilo truskawek oraz:

Ciasto biszkoptowe:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
łyżeczka masła i łyżeczka mąki do wysmarowania tortownicy

Bita śmietana:
500 g śmietany 30%
3 łyżki cukru-pudru
sok z połowy cytryny

a także gałązki lub listki mięty do udekorowania ciasta.

Zacznij od masy na ciasto. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Do piany dodaj mąkę, żółtka, proszek do pieczenia i kakao. Dokładnie wymieszaj. Gotową masę wlej do wysmarowanej masłem i posypanej mąką tortownicy. Piecz w temperaturze 180 stopni, przez około 35 minut.

Gdy ciasto się piecze, możesz przystąpić do bicia śmietany. To bardzo proste. Wystarczy zmiksować śmietanę 30% z cukrem-pudrem: najpierw 2 minuty na małych obrotach miksera, potem jeszcze 3 minuty na większych. Pod koniec miksowania dodaj sok z połowy cytryny.

Połowę (z pół kilograma) truskawek zmiksuj na gładką masę, bez dodatku wody. Jeśli truskawki są słodkie - nie musisz niczego do nich dodawać. Jeśli są mało słodkie - dodaj łyżkę cukru-pudru. To będzie polewa, dzięki której ciasto zyska piękny czerwony kolor. Drugą połowę truskawek pokrój na połówki lub na ćwiartki.

Gdy ciasto upiecze się i wystygnie, przekrój je na dwa placki. Ciasto Truskawka zapadło się trochę na środku. Trudno, zdarza się nawet najlepszym.
 ...hmm, powstała w ten sposób dziura, będzie świetnym miejscem na dodatkową bitą śmietanę:)

Dolny placek nasącz zmiksowanymi truskawkami. Połóż na niego pokrojone truskawki. Na truskawkach rozsmaruj bitą śmietanę. Przykryj drugim plackiem. Górę ciasta polej zmiksowanymi truskawkami. Odczekaj aż trochę wsiąkną. Polej drugą warstwę zmiksowanych truskawek. Jeśli Tobie również podczas pieczenia zapadło się trochę ciasto, powstałe dołki wyrównaj bitą śmietaną. Udekoruj ciasto kilkoma truskawkami i listami mięty.


4 komentarze: