Kurczak w musztardzie i miodzie
Przepis jest absolutnie neutralny, można przygotować wg niego udka, skrzydełka, albo całego kurczaka.
Na dwa udka:
2 udka
6 łyżek musztardy (dowolnej, tu na zdjęciu: dijon)
4 łyżki miodu (gryczany dla miłośników wyraźnych smaków lub lipowy - nieco delikatniejszy, tu na zdjęciu lipowy)
Kurczaka umyj pod kranem i wrzuć do wrzącej wody. Gotuj około 30 minut, bez soli. W trakcie gotowania nakłuj skórkę widelcem, wyjdzie cały tłuszcz. Potem wyjmij kurczaka. Do wody, która została po gotowaniu, możesz dodać warzywa i przyprawy i będzie super wywar na zupę. A dzięki takiemu obgotowaniu mięso będzie miękkie, soczyste i bez zbędnego tłuszczu.
Zmieszaj musztardę z miodem. Polej kurczaka. Odstaw na kilka godzin. Najlepiej na noc.
Tuż przed podaniem na stół wstaw do piekarnika na 10-15 minut, na 200 stopni. Jak się zarumieni, znaczy, że gotowy:))
Podawaj z musztardą wymieszaną z miodem, wg tych samych proporcji co w marynacie.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz