Tarta z warzywami

W oczekiwaniu na świeże warzywa warto przypomnieć sobie o mrożonkach. Dzięki nim nawet w środku zimy można zrobić pyszną, zieloną tartę!

Do jej przygotowania potrzebne będą:

paczka ciasta francuskiego (+ trochę grochu, który posłuży jako obciążenie)
duży pojemnik śmietany 12%
jajko
sól, pieprz
łyżka suszonej bazylii
łyżka suszonego majeranku
główka czosnku
mrożona brukselka (pół paczki, czyli około 250 g)
mrożony kalafior (pół paczki, czyli około 250 g)
mrożony brokuł (pół paczki, czyli około 250 g)
200 g ulubionego sera


Ciasto francuskie ułóż w naczyniu do tarty. Połóż na nim papier do pieczenia i wysyp na niego groch. Piecz 15 minut w 180 stopniach, a potem - już bez obciążenia - piecz ciasto jeszcze przez około 10 minut.
W czasie gdy ciasto jest w piekarniku, podgotuj mrożone warzywa i czosnek.
Do śmietany dodaj jajko, sól i pieprz do smaku oraz bazylię i majeranek. Dobrze wymieszaj.
Następnie ugotowane warzywa połóż na cieście francuskim i zalej masą ze śmietany. Posyp startym serem. Całość zapiekaj około 15-20 w 180 stopniach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz