Polędwiczka wieprzowa pieczona z rozmarynem, goździkami i miodem


Do tego dania potrzebna jest:
polędwiczka wieprzowa
pół szklanki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
pół szklanki octu balsamicznego
pół szklanki miodu
3 ząbki czosnku
3 gałązki rozmarynu
kilka goździków suszonych
sól i pieprz

Polędwiczkę umyj i oczyść (usuń wszystkie białe błonki).
Wymieszaj oliwę lub olej, ocet i miód. Wyciśnij czosnek, dodaj rozmaryn, goździki i pieprz. Wymieszaj. Polędwiczkę zalej marynatą i wstaw na kilka godzin do lodówki.


<--- tak się marynuje polędwiczka

Następnie mięso wyjmij z zalewy i obsmaż na patelni, około 5 minut z każdej strony. Potem wstaw polędwiczkę do pieczenia na około 15-20 minut w 180 stopniach. Upieczoną polędwiczkę lekko posyp solą.

Po wyjęciu z piekarnika odstaw na chwilę (po 8-10 minutach będzie łatwiejsza do krojenia). Pokrój na plastry, delikatnie polej z wierzchu oliwą lub olejem (dzięki temu nie odparuje i nie wyschnie na talerzach) i podaj z ulubionymi dodatkami.

Voilà!

Przepis ten miał swoją pierwszą odsłonę podczas warsztatów kulinarnych Almette:) Wielkie dzięki dla wspaniałego Zespołu!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz