Jak mrozić truskawki?

Sezon truskawkowy w pełni! Czas zastanowić się, jak mrozić i przechowywać truskawki na zimę.

Aby truskawki po rozmrożeniu smakowały jak prawdziwe świeże truskawki powinieneś:
- umyć truskawki
- usunąć szypułki
- osuszyć owoce
- zmiksować je!!! - tak, zmiksować.
Całe owoce po rozmrożeniu będą klapnięte i nieapetyczne. Zmiksowane będą... jak zmiksowane:) Kto lepiej może wiedzieć coś na ten temat jak nie Truskawek 6:)
- przelać do pojemnika próżniowego (żeby się nie utleniały podczas mrożenia)
- mrozić "szybko", tzn. wcześniej ustawić sobie zamrażarkę na możliwie najniższą temperatuę.

A po rozmrożeniu możesz dodać według upodobań: miód, mleko, jogurt itd. Koktail będzie smakował dokładnie tak, jak ten robiony ze świeżych owoców. Zmiksowane zamrożone truskawki będą też świetne do musu czy makaronu z truskawkami:))

I pamiętaj, że mrożone truskawki są dobre maksymalnie do 6 miesięcy od zamrożenia. Potem i tak tracą swój smak, aromat i wygląd. Czyli dziś zamrożone można jeść śmiało do końca roku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz