Barszcz czerwony, taki zwyczajny

Eksperymenty w kuchni są fajne, ale tradycja jest jeszcze lepsza:)

Na duży garnek zupy potrzebne są:
300 g wędzonych żeberek
2 marchewki
por (około 10 cm)
pietruszka
kawałek selera
4 średniej wielkości ziemniaki
370 ml buraków tartych (gotowe, ze sklepu, np. marki Rolnik)
2 łyżki suszonego majeranku
łyżeczka soli
kilka ziarenek pieprzu
5 listków laurowych
5 ziaren ziela angielskiego
sok z połowy cytryny
łyżka cukru
3 łyżki śmietany 18%

Warzywa (z wyjątkiem buraków) obierz, pokrój na mniejsze kawałki, umyj i włóż do garnka. Dołóż wędzonkę i łyżkę majeranku, sół, pieprz, listki laurowe oraz ziele angielskie. Całość zalej wodą i gotuj około 30 minut. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie dodaj buraki, drugą łyżkę majeranku, sok z cytryny i cukier. Gotuj jeszcze kilka minut. Przed podaniem zapraw śmietaną (zapraw, czyli dodaj śmietanę i dobrze wymieszaj). Co ważne, przed wlaniem do zupy śmietany odczekaj chwilę, bo śmietana wlana na wrzątek lubi się zwarzyć (czyli zepsuć).

PS.
Jeśli wydaje Ci się, że barszcz jest za mało aromatyczny, możesz poratować się kostką rosołową o smaku wędzonki, jednak jeśli używasz dobrej jakości składników, nie będzie to konieczne:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz