Pigwa w syropie

Na zimę do herbaty nie ma nic lepszego niż aromatyczna kwaśna pigwa w słodkiej zalewie:)

Na 6 małych słoiczków:
kilogram owoców pigwy
szklanka wody
1,5 szklanki cukru, najlepiej brązowego, ale jeśli lubisz biały, to też może być.

Owoce pigwy umyj, przekrój na pół, wydrąż pestki. Pokrój owoce na malutkie kawałki. Truskawek 6 kroi na takie do 1 cm, żeby szybciej się gotowały i żeby wygodnie wkładało się je do słoików. Zagotuj w garnku wodę z cukrem. Gdy będzie wrzała wrzuć do niej pokrojone owoce pigwy. Gotuj na małym ogniu około 15 minut. Wkładaj do słoików gorące i od razu dokładnie zakręcaj słoiki. Stawiaj je "do góry nogami" i poczekaj aż ostygną. Gdy będą już całkowicie wystudzone, możesz je odwrócić. Tak przygotowane przetrwają w świetnym stanie dobre kilka miesięcy!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz