Grochowa z parmezanem

Oto jedna z ulubionych zup Truskawka - grochowa, w jego autorskiej wersji.

Składniki:

150 g grochu łuskanego
2 ziemniaki
2 marchewki

pietruszka
ćwierć selera

kawałek pora
łyżeczka suszonego oregano

łyżeczka suszonego majeranku
sól, pieprz (ewentualnie kostka rosołowa)
mały kawałek dowolnej wędzonki
opcjonalnie - łyżka śmietany
100 g tartego parmezanu

grzanki czosnkowe, które można kupić gotowe w sklepie lub zrobić samemu np. z bagietki, czosnku i masła.

Groch wypłucz pod bieżącą wodą, a następnie mocz przez kilka godzin (nawet przez całą noc).
Włoszczyznę, ziemniaki, groch, wędzonkę i przyprawy zalej tak, by były przykryte wodą. Gotuj przez około 40 minut. Gdy wszystko będzie już miękkie, odstaw do wystygnięcia. Potem zmiksuj zupę na gładką masę i jeśli lubisz śmietanę, to dodaj jedną łyżkę. Podgrzej, posyp parmezanem i grzankami.

Smacznego:)

Ważne! Nie miksuj gorących dań, bo szybko stępisz ostrza blendera.
Ważne nr 2! Po zmiksowaniu podgrzej potrawę, by jej części połączyły się w jedną gładką masę.

P.S. Jak zrobić grzanki czosnkowe?
Pokrój bagietkę na małe kawałki.
W rondelku rozgrzej pół kostki masła i wyciśnij do niego 3 ząbki czosnku.
Zamocz bagietkę w maśle z czosnkiem.
Następnie ułóż na blasze i zapiekaj około 15 minut w 170 stopniach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz