Jagodzianka tradycyjna

Ciasto drożdżowe idealnie robić w upalne dni! Wtedy nie trudno o znalezienie ciepłego miejsca, w którym ciasto szybko wyrośnie:)

Na 20 małych jagodzianek (takich o wielkości połowy dłoni):
3 jajka
4 szklanki mąki (Truskawek 6 użył do tego przepisu "Mąki Puszystej" Lubella)
4 dag drożdży
5 łyżek cukru
3/4 szklanki mleka
łyżka roztopionego masła
szczypta soli
Farsz jagodowy: 3 szklanki jagód, które trzeba zasypać 3-5 łyżkami cukru






Składniki ciasta: jajka, drożdże, cukier, mleko, masło i sól wyrób na gładką masę. Ciasto powinno łatwo odchodzić od dłoni. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż wyrośnie. Gdy podwoi swoją objętość, rozwałkuj je na wysypanej mąką stolnicy/ stole/ blacie/ desce itp do grubości około pół centymetra. Pokrój na kawałki o wielkości połowy dłoni. Na środku każdego kawałka połóż porcję jagód z cukrem. Zaklej dokładnie. Gdyby się nie kleiły, możesz dosypać więcej mąki.
I tak około 20 razy:)

Połóż na blasze, zostaw w ciepłym miejscu, aż trochę podrosną. Potem wstaw do piekarnika ustawionego na 200 stopni na około 20 minut. Możesz posypać cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.

Jedz gorące. Może gorące nie są najzdrowsze, ale są najpyszniejsze:))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz