Ciastka czekoladowo-cytrynowe z bakaliami

Przygotowanie takiego ciasta wymaga dużo atencji, jednak warto:) Smakołyk idealny na święta!
Podane składniki wystarczą na 6 dużych ciastek (albo na kilkanaście mniejszych).

Ciasto czekoladowe:
3 jajka
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki
2 łyżki dobrego kakao
szczypta proszku do pieczenia

Nadzienie:
200 g mieszanki ulubionych orzechów (dobrze sprawdzają się nerkowce, laskowe, ziemne, migdały)
100 g suszonej żurawiny (lub rodzynek)
3 łyżki syropu z buraka cukrowego (lub miodu)
sok z połówki cytryny
garść skórki cytrynowej

Bita śmietana:
500 g śmietanki 30%
3 łyżki cukru-pudru
sok z połówki cytryny

+ marcepan - gotowy, ze sklepu, 500 g oraz pół szklanki cukru-pudru i trochę wody.


Krok 1. Przygotowanie ciasta:
Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Do piany dodaj żółtka, mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Foremkę posmaruj masłem i wysyp mąką. Wlej ciasto do wysokości 1 cm formy. Piecz przez około 20 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu wykrój szklanką okrągłe ciasteczka.



Krok 2. Przygotowanie nadzienia:
Orzechy i żurawinę zawiń w ściereczkę i roztłucz tłuczkiem na małe kawałki. Przesyp do miseczki, zalej syropem z buraka cukrowego i sokiem z cytryny. Dodaj skórkę z cytryny. Wymieszaj, a następnie ułóż na ciasteczkach.





Krok 3. Przygotowanie bitej śmietany:
Śmietankę miksuj około 2 minuty na małych obrotach. Stopniowo dodawaj cukier-puder. Zwiększ obroty i miksuj jeszcze przez 3 minuty. Pod koniec miksowania wlej sok z cytryny. Gotową śmietanę nałóż łyżką na ciastka.







Krok 4. Wykończenie:
Marcepan rozwałkuj na cienki placek i wykrój z niego kółka dwa razy większe, niż ciasteczka (z kroku 1.) Przykryj ciastka marcepanem. Odkrój wiszące na brzegach kawałki marcepanu.
Do cukru pudru dolej trochę wody i dokładnie wymieszaj. Wodę możesz zastąpić też sokiem z cytryny (jeśli takowy został Ci po przejściu przez poprzednie kroki tego przepisu). Polej ciastka uzyskanym w ten sposób lukrem i posyp tym, co zostało Ci z przygotowania ciastek:) I gotowe!

3 komentarze: