Kluski śląskie


Truskawek wyznaje zasadę, że w kuchni nic się nie marnuje. Zdarzyło się mu ugotować zbyt dużo ziemniaków do obiadu. Dlatego na kolację będą... kluski śląskie:)

Do ich przygotowania potrzebne są:
ugotowane ziemniaki

trochę mąki ziemniaczanej


Ugotowane ziemniaki roztłucz tłuczkiem albo przeciśnij przez praskę. Ułóż je tak, by zajęły 3/4 naczynia, w którym są. Pozostałą 1/4 naczynia wypełnij mąką. Możesz zrobić to w ten sposób, że roztłuczone ziemniaki położysz płasko na dnie naczynia, narysujesz nich palcem linię dzielącą je na pół i jeszcze raz na pół, czyli na 4 równe części. Jedną z tych części wyjmiesz, w powstałą "dziurę" nasypiesz do równa mąki, a potem dołożysz wcześniej wyjętą 1/4 masy.

Wygnieć starannie ziemniaki z mąką. Uformuj z nich kulki, a w każdej kulce zrób palcem małe wklęśnięcie. Po co to wklęśnięcie? Żeby wpadał w nie sos:) Gotuj w osolonym wrzątku przez około 3 minuty.




P.S. Jeśli masz baaaaardzo dużo ugotowanych ziemniaków (np. 3 kilo lub więcej), możesz dodać do masy jajko. Przy małych ilościach ciasta na kluski jajko nie jest wskazane, ponieważ sprawi, że Twoje śląskie będą twarde.

2 komentarze: