Najprostsze na świecie babeczki czekoladowe



Na 10 malutkich babeczek:
pół kostki masła
2 łyżki wody
3 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
2 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
szklana mąki
garść wiórków kokosowych
garść płatków migdałowych
aromat waniliowy




Zagotuj na małym ogniu masło, wodę, kakao i cukier.
Odlej pół szklanki. Resztę ostudź. Do wystudzonej masy dodaj 2 żółtka, proszek do pieczenia, mąkę, aromat waniliowy, wiórki kokosowe i płatki migdałowe.
Zostały dwa białka. Ubij je mikserem. Dodaj do masy.
Piecz około 20 minut w 200 stopniach.


Potem polej czekoladą (tą odlaną - pół szklanki). Można też polać lukrem (cukier puder wymieszany z odrobiną wrzątku). Udekoruj wedle uznania. Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz