Na duuuużo małych ciasteczek:
300g orzechów laskowych
2 szczypty cynamonu
pół kg mąki krupczatki
pół kostki prawdziwego masła
3/4 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
jajko
łyżka śmietany
Upraż orzechy w piekarniku.
Oczywiście, bez łupinek. Wydaje Ci się, że prażenie przez
pieczeniem jest zbędne? Prażone orzechy mają zupełnie
inny smak i aromat niż te świeże! Po uprażeniu rozgnieć orzechy na
mniejsze kawałki. Truskawek 6 zazwyczaj zawija je w ściereczkę i tłucze młotkiem.
Wymieszaj resztę składników i
wygnieć z nich jednolite ciasto. Do ciasta dodaj roztłuczone uprażone
orzechy. Rozwałkuj, wykrawaj ciasteczka, udekoruj je z wierzchu
większymi kawałkami uprażonych orzechów. Piecz „na złoto”,
czyli około 20 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz