Ciastka bardzo maślane i bardzo orzechowe



Na duuuużo małych ciasteczek:
300g orzechów laskowych
2 szczypty cynamonu
pół kg mąki krupczatki
pół kostki prawdziwego masła
3/4 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
jajko
łyżka śmietany






Upraż orzechy w piekarniku. Oczywiście, bez łupinek. Wydaje Ci się, że prażenie przez pieczeniem jest zbędne? Prażone orzechy mają zupełnie inny smak i aromat niż te świeże! Po uprażeniu rozgnieć orzechy na mniejsze kawałki. Truskawek 6 zazwyczaj zawija je w ściereczkę i tłucze młotkiem.

Wymieszaj resztę składników i wygnieć z nich jednolite ciasto. Do ciasta dodaj roztłuczone uprażone orzechy. Rozwałkuj, wykrawaj ciasteczka, udekoruj je z wierzchu większymi kawałkami uprażonych orzechów. Piecz „na złoto”, czyli około 20 minut w 180 stopniach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz