Wątróbka z jabłkiem


Wracamy do podrobów:)

Potrzebne będą:
300 g wątróbki drobiowej
szklanka mleka
trochę mąki pszennej
olej rzepakowy do smażenia
2 twarde jabłka
duża, łagodna cebula
sól, pieprz
majeranek








Wątróbkę umyj, oczyść z błonek i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie zalej mlekiem i odstaw do lodówki nawet na kilka godzin. To bardzo ważne, dzięki mleku wątróbka staje się delikatniejsza! Po upływie tego czasu odlej mleko i obtocz każdy kawałek wątróbki w mące i majeranku. Jabłka (bez pestek) pokrój w plasterki, a cebulkę w piórka. Podsmaż jabłka i cebulę z odrobiną oleju i soli. Gdy będą już miękkie, przełóż na brzeg patelni - niech się już nie smażą, ale też niech nie stygną. Dodaj wątróbkę. Smaż ją na rozgrzanej patelni, na oleju rzepakowym. Smaż krótko - jeśli patelnia jest dobrze rozgrzana, to 5 minut (2,5-3 minuty z każdej strony) wystarczy. 

Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz