Długi przepis, ale czas przygotowania całego dania wynosi max 20 minut:
3/4 szklanki mąki
jajko
3/4 szklanki wody
łyżeczka oleju
sól, pieprz
koperek, natka pietruszki, bazylia, szczypior
Na 4 porcje farszu:
podwójny filet z kurczaka
4 łyżki majonezu
4 łyżki śmietany
koperek, natka pietruszki, bazylia, szczypior
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Posiekaj drobno wszystkie zioła.
Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksuj na jednolitą masę, do masy dodaj po garstce ziół. Usmaż naleśniki na patelni bez tłuszczu.
Filet z kurczaka pokrój na małe części, wrzuć je do wrzącej wody i gotuj około 10 minut. Pod koniec gotowania możesz osolić wodę, choć nie jest to konieczne.
W czasie gdy naleśniki się smażą, a kurczak gotuje, przygotuj sos. Wymieszaj śmietanę, majonez, zioła, przyprawy i wyciśnij do sosu 2 ząbki czosnku.
Ugotowanego kurczaka wymieszaj z sosem, zostawiając odrobinę sosu, którym polejesz gotowe danie.
Zwiń naleśniki z kurczakiem w sosie, polej z wierzchu resztą sosu, posyp ziołami.
A, i jeszcze jedno!
Danie idealnie komponuje się ze świeżym zielonym ogórkiem:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz