Pogoda nas nie rozpieszcza, dlatego rozpieszczajmy sami siebie!
Na dwie umiarkowane porcje:
pół kg truskawek
łyżka cukru
cukier żelujący
małe opakowanie (200 ml) śmietany 36%
łyżka cukru pudru
szczypta cynamonu
szczypta imbiru
kilka ziaren świeżego miękkiego
zielonego pieprzu i gałązka mięty do dekoracji.
Zmiksuj truskawki i przesmaż je z
łyżką cukru i cukrem żelującym. Cukru żelującego dodaj nieco
mniej niż wskazują na to proporcje podane na opakowaniu. Powinien wyjść lekki żel, a nie dżem.
Śmietanę miksuj z cukrem pudrem,
cynamonem i imbirem aż do uzyskania bitej śmietany.
Delikatnie, łyżką wymieszaj bitą
śmietanę z żelem truskawkowym. Przełóż do pucharków i posyp ziarenkami świeżego pieprzu. Wstaw do lodówki. Przed podaniem udekoruj miętą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz