Rozgrzewający mus truskawkowy

Pogoda nas nie rozpieszcza, dlatego rozpieszczajmy sami siebie!

Na dwie umiarkowane porcje:
pół kg truskawek
łyżka cukru
cukier żelujący
małe opakowanie (200 ml) śmietany 36%
łyżka cukru pudru
szczypta cynamonu
szczypta imbiru
kilka ziaren świeżego miękkiego zielonego pieprzu i gałązka mięty do dekoracji.









Zmiksuj truskawki i przesmaż je z łyżką cukru i cukrem żelującym. Cukru żelującego dodaj nieco mniej niż wskazują na to proporcje podane na opakowaniu. Powinien wyjść lekki żel, a nie dżem.
Śmietanę miksuj z cukrem pudrem, cynamonem i imbirem aż do uzyskania bitej śmietany.
Delikatnie, łyżką wymieszaj bitą śmietanę z żelem truskawkowym. Przełóż do pucharków i posyp ziarenkami świeżego pieprzu. Wstaw do lodówki. Przed podaniem udekoruj miętą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz