Składniki na małą blaszkę ciasta:
3 jajka
3/4 szklanki brązowego cukru
cukier waniliowy
1,5 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka oleju
4 łyżki kakao
100-200 gram orzechów laskowych
Składniki na polewę:
pół kostki margaryny
szklanka brązowego cukru
pół szklanki mleka
4 łyżki kakao
Jajka i cukier (a nawet dwa cukry - brązowy i waniliowy) zmiksuj na gładką masę. Potem dodaj mąkę, proszek do pieczenia, olej i kakao. Ponownie zmiksuj. Przelej do blaszki i posyp orzechami. Jeśli masz czas i chęć, to możesz te orzechy wcześniej uprażyć w piekarniku, będą super aromatyczne! Ale jak tego tego nie zrobisz, to też ok:)
Piecz około 40 minut w 180 stopniach.
Gdy wystygnie polej obficie gotową polewą z tubki, albo zrób polewę samodzielnie. To bardzo proste:
Zagotuj na małym palniku margarynę, cukier, mleko i kakao. Mieszaj, żeby się nie przypaliło. Polej hojnie upieczone i wystudzone ciasto. Nigdy nie polewaj gorącego! Dlaczego? Bo polewa stopi się i wsiąknie w ciasto.
pycha!
OdpowiedzUsuńMusiało smakować bosko :)
OdpowiedzUsuń