Krem z dyni, czosnku i imbiru

Dynia jest pyszna. Jednak nie ulega wątpliwości, że aby nadać jej charakteru, należy połączyć ją z czymś mocnym i wyrazistym. 

Dlatego Truskawek 6 proponuje takie połączenie składników: 
1-1,5 kilograma dyni
2 ziemniaki
marchewka
pietruszka
kawałek pora
główka (główka, nie ząbek!) czosnku
cebula
3 gałązki bazylii 
płaska łyżeczka imbiru
szklanka mleka
woda (dolana tak, żeby zakryła warzywa)
sól i pieprz, opcjonalnie - kostka rosołowa
Dynię, ziemniaki, marchewkę i pieruszkę obierz i pokrój na mniejsze kawałki i gotuj w mleku i wodzie około 30 minut. Dlaczego pojawiło się tu mleko? Bo mleko rozmiękcza dynię! Pamiętaj też, by nie wyrzucać pestek z dyni. Są bardzo smaczne i zdrowe, więc możesz podsuszyć je w piekarniku i zjeść na deser.

Pora, cebulę i czosnek również obierz i pokrój, a potem podsmaż na lekki brązowy kolor. Dodaj przesmażone warzywa do tych gotujących się. Dodaj też gałązki bazylii, imbir, sól, pieprz albo kostkę rosołową. Gdy wszystko będzie już miękkie, zestaw z palnika i zmiksuj na gładką masę.

Smacznego:)


2 komentarze:

  1. Cudowny kolor nadał imbir! Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kamciss, Truskawek zagląda do Ciebie czasem:)
    Lubi Życie ze smakiem:)

    OdpowiedzUsuń