Kokosowa rozkosz z rumem:)
Na 4 porcje:
puszka mleka kokosowego (400 ml)
garść rodzynek
garść ulubionych orzechów
łyżeczka cukru pudru
gotowa polewa czekoladowa
pół szklanki rumu, a w wersji dla dzieci - herbaty
Przygotowanie tego deseru jest niezmiernie proste. Najważniejsze to kupić gęste mleko kokosowe. Normalnie mleko kokosowe jest płynne, ale w niskiej temperaturze gęstnieje i staje się "kremem". Jeśli mleko kokosowe w sklepie było przechowywane w zimnym magazynie, na 100% jest gęste. Jeśli nie, to musisz włożyć całą zamknięta puszkę mleka na kilka dni do lodówki. Jak poznać bez otwierania puszki czy mleko jest mlekiem, czy kremem? Wystarczy nią wstrząsnąć i posłuchać czy chlupie. I to najtrudniejsze w całym tym przepisie:)
Rodzynki namocz w rumie lub herbacie. Do kremu kokosowego dodaj namoczone rodzynki, orzechy, cukier puder i dobrze wymieszaj całość. Łyżką uformuj zgrabne kuleczki, wstaw do lodówki lub do zamrażarki na kilka minut. Polej słodką polewą czekoladową (najlepsza jest Dr. Oetker!). No i zajadaj się bez umiaru:)))
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz