Na zdjęciu mamy ćwiartkę kaczki, ale pieczona była cała, więc do zrobienia tego przepisu potrzebna jest:
kaczka (1,8 kg)
włoszczyzna
2 duże jabłka
pomarańcza
garść rodzynek
4 łyżki miodu
sól, pieprz
majeranek
Kaczkę umyj i sprawdź czy jest dobrze oskubana (przecież nie chcesz jeść resztek piór?). Włóż kaczkę do dużego garnka, zalej wodą, dodaj włoszczyznę, sól i pieprz do smaku i gotuj około 2 godzin. Powstały wywar wykorzystaj do zrobienia jakiejś zupy, albo zamroź na zupę na inny dzień.
Kaczkę wyjmij z wywaru, natrzyj miodem, potem obsyp dokładnie majerankiem. Jabłka i pomarańczę pokrój na małe kawałki. Rodzynki namocz w wodzie. Połowę jabłek, pomarańczy i rodzynek ułóż na dnie naczynia żaroodpornego. Połóż na nich kaczkę. Resztę owoców kładź na kaczkę od góry. Zapiecz kaczkę - około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy zacznie się rumienić, znaczy że jest już idealna!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz