Placki z cukinii i czosnku



Robi się jak ziemniaczane, tylko zamiast ziemniaków: cukinia, czosnek i natka pietruszki:)

Na 4 duże placki:
średniej wielkości cukinia
2 ząbki czosnku
2 gałązki natki pietruszki
4 łyżki mąki
jajko
sól, pieprz
olej do smażenia (najlepszy rzepakowy!)
Na sos:
4 łyżki śmietany
pół zielonego ogórka
garść listków mięty
cukier
odrobina soku z cytryny
sól, pieprz

Cukinię zetrzyj na tarce. Posól i odstaw na 10 minut. Odlej wodę. Posiekaj pietruszkę, wyciśnij czosnek. Dodaj do cukinii i popieprz. Smaż na rozgrzanym oleju.

Zetrzyj ogóra na tarce. Posiekaj listki mięty. Dodaj ogórka i miętę do śmietany. Dopraw cukrem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Ciepłe placki polej tak przygotowanym sosem.

Podawaj same, lub z łososiem. A jeszcze lepiej z kieliszkiem wina... ale wybór należy do Ciebie:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz