Tarta z łososiem i kawiorem


Na formę do tarty o średnicy ok. 30 cm:
paczka ciasta francuskiego
400 g śmietany 18%
2 jajka
pół cytryny
150 g surowego łososia
3 łyżki kawioru z łososia
150 g liści rukoli
szczypta soli i pieprzu
+ garść grochu, który posłuży jako obciążenie ciasta 




Ciasto ułóż płasko w formie. Połóż na nim papier do pieczenia i wysyp na niego groch. Piecz 15 minut w 180 stopniach, a potem - już bez obciążenia - piecz ciasto jeszcze przez około 10 minut.

W czasie gdy ciasto się piecze:
Pokrój łososia na małe kawałki i wyciśnij na nie sok z połowy cytryny, Drugą połowę zostaw - przyda się do dekoracji. Śmietanę wymieszaj z jajkami, solą i pieprzem.

Na upieczone ciasto połóż łososia. Zalej śmietaną. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 15-20 minut.

Po upieczeniu połóż na wierzch pokrojoną cytrynę, liście rukoli i kawior.

Gotowe:)
Można jeść tę tartę na ciepło, ale jeszcze lepiej zostawić sobie kawałek na później - na zimno (tylko rukola trochę zwiędnie, ale można wymienić ją na nową).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz