Młoda kapusta

Wiosna sprzyja takim pysznościom, więc do dzieła!

Potrzebne Ci będą:
młoda kapusta
kilka ziaren świeżego, miękkiego, zielonego pieprzu (kupuje się go w małych słoiczkach, ale jeśli nie masz, możesz użyć szczypty pieprzu mielonego)
płaska łyżeczka soli
pół kostki rosołowej
łyżka cukru
sok z połówki cytryny
2 łyżki mąki
pęczek koperku
opcjonalnie: kawałek wędzonej kiełbasy (na jedną kapustę max 10 cm cienkiej kiełbaski)


Kapustę przekrój na ćwiartki, a ćwiartki na wąskie paseczki. Włóż do garnka, dodaj pieprz i posyp solą. Zalej kapustę wodą do 1/3 wysokości, do której sięga kapusta. Nie martw się, nie przypali się. Po pierwsze: kapusta w trakcie gotowania znacznie zmniejszy swoją objętość. Po drugie: kapusta puści soki i "wody" będzie więcej. Jeśli wybierasz opcję z kiełbasą, to pokrój ją w kostkę i dodaj do kapusty. Gotuj około 20 minut.

Następnie dodaj pół kostki rosołowej, łyżkę cukru i sok z cytryny. Powoli, ciągle mieszając, dodawaj też mąkę. Gotuj jeszcze 10 minut. Zdejmij garnek z ognia i dodaj pokrojony drobno koperek. Zamieszaj.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz