Sernik tradycyjny

Na niedzielę? A może nawet na święta?

Na średnią blachę sernika potrzebujesz:
kilogram tłustego białego sera
10 jajek
kostka masła
2 szklanki cukru-pudru
cukier waniliowy
2 łyżki mąki krupczatki
2 łyżki mąki ziemniaczanej (albo opakowanie budyniu waniliowego)
rodzynki i kandyzowana skórka pomarańczy (razem 2 szklanki)
herbatniki lub inne kruche ciastka na spód blachy

Najpierw zmiel ser. Nawet z 2-3 razy.

Masło z cukrem-pudrem i cukrem waniliowym utrzyj na gładką masę. W trakcie miksowania dodawaj po jednym żółtku. Potem dodawaj po trochu ser (cały czas miksuj na małych lub średnich obrotach), obydwie mąki lub mąkę i budyń. Na końcu ubij pianę z 5 białek i dodaj ją do masy. Dosyp bakalie i wymieszaj. Dno blachy wyłóż ciastkami i wylej na nie masę. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze około 180 stopni przez 80 minut.

Gdy wierzch się zarumieni, a boki odstają od formy, to znak, że sernik jest już gotowy. Jest jeszcze miękki i dość "płynny", ale jak wystygnie, to zgęstnieje i będzie pyszny! Podawaj z czekoladą, bakaliami lub bitą śmietaną, Smaczego!:)

Czy zwróciłeś uwagę, że do tego sernika potrzebujesz 10 żółtek i 5 białek?
Co zrobić z pozostałych 5 białek?
BEZY. Tu masz przepis: http://www.truskawek6.blogspot.com/2013/05/bezy-jest-wiele-przepisow-w-ktorych.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz