Wbrew obiegowej opinii pęczak nie jest paszą dla ryb. Jest pożywny i pyszny!
Na 3 porcje:
bakłażan
zielona papryka
1/4 szklanki pęczaku
2 ząbki czosnku
3 garści świeżych liści bazylii
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Pęczak ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu powinno go być 3 razy więcej niż przed.
Bakłażana pokrój w kostkę, posyp solą, odstaw i zaczekaj 15 minut aż puści sok. Opłucz zimną wodą.
Paprykę pokrój w paski.
Bakłażana i paprykę duś w rondelku z małą ilością wody przez około 15 minut. Dopraw pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi.
Poczekaj aż warzywa ostygną, dodaj pęczak, listki bazylii i wyciśnij 2 ząbki czosnku.
Wymieszaj i gotowe:))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz