Odczarować podroby cz. II - wątróbka
Do przygotowania 3 porcji takiej pięknej sałatki potrzebne będą:
300 g wątróbki drobiowej
szklanka mleka
trochę mąki pszennej
3 garści roszponki
pół łagodnej cebuli
15 pomidorków koktajlowych
zioła prowansalskie
sól, pieprz
oliwa z oliwek (extra virgin)
opcjonalnie - ocet balsamiczny
Wątróbkę umyj, oczyść z błonek i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie zalej mlekiem i odstaw do lodówki nawet na kilka godzin. To bardzo ważne, dzięki mleku wątróbka staje się delikatniejsza! Po upływie tego czasu odlej mleko i obtocz każdy kawałek wątróbki w mące i ziołach prowansalskich.
Usmaż wątróbkę na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy. Smaż krótko - jeśli patelnia jest dobrze rozgrzana, to 5 minut (2,5-3 minuty z każdej strony) wystarczy.
Umyj wszystkie warzywa. Roszponkę podziel na małe kępki lub pojedyncze listki, pomidory przekrój na pół, a cebulę pokrój w cienkie piórka.Wymieszaj wątróbkę z warzywami. Posyp pieprzem i solą, jeśli lubisz ziołowy smak - to również ziołami prowansalskimi, i polej lekko oliwą z oliwek lub octem balsamicznym.
Smacznego:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz