Letni biszkopt


Na dużą blachę ciasta:
6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki
aromat migdałowy
łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
4 opakowania śmietany 36%
(lub 4 śmietany 30% i 4 łyżki masła)
4 łyżeczki cukru pudru
aromat migdałowy

+letnie owoce do dekoracji i dżem z owoców lata



6 białek i 6 łyżek cukru ubij na sztywną pianę. Do powstałej piany dodaj 6 żółtek i 6 łyżek mąki. Wymieszaj. Dodaj proszek do pieczenia i aromat migdałowy. Wylej na blachę posmarowaną masłem i posypaną mąką. Piecz 45 minut w 180 stopniach.

Gdy ciasto się piecze, ubij śmietanę 36% (lub śmietanę 30% i masło - najpierw śmietanę, potem dodaj łyżką miękkie masło) z cukrem pudrem. Na koniec dolej aromat i wymieszaj ręcznie.

Upieczone ciasto posmaruj dżemem, posyp owocami, na wierzch wyłóż bitą śmietanę i udekoruj resztą owoców.

Następnym razem Truskawek 6 da zdjęcie tego ciasta w przekroju; teraz nie zdążył zrobić zdjęcia, bo zjedli wszystko zanim ustawił aparat...





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz